Melyek az adaptogén gombák?

Az adaptogén gombákat tartalmazó termékek kezdve a kapszuláktól egészen a fehérjeporokig igen népszerűvé váltak az egészség világában. Ezért talán elgondolkodhat azon, hogy az adaptogén gombák vajon kínálnak-e egészségügyi előnyöket, és hogy érdemes-e ezeket vagy a kapcsolódó termékeket az étrendjébe illesztenie. Ez a cikk elmagyaráz mindent, amit az adaptogén gombákról tudni kell, beleértve a típusait, a lehetséges előnyöket és kockázati tényezőket.


Mik azok az adaptogén gombák?

Az adaptogén gombák olyan gombák, amelyek segíthetnek csökkenteni a stressz szervezetre gyakorolt hatását. Egyesek gyógynövényként használják őket.

Nem azonosak a hallucinogén vagy "varázsgombákkal", és nem hatnak az elmére vagy az érzékelésre. Általánosságban az adaptogén olyan anyag, amely a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásainak csökkentésére van kihatással. Az adaptogének növelik a szervezet ellenálló képességét a fizikai, biológiai és kémiai stresszel szemben, elősegítik a normális működést stressz idején, és védelmet nyújtanak a stresszel kapcsolatos károsodások ellen.

A szervezet stresszre adott válasza összetett, és a test több rendszerét is érinti, beleértve a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg (HPA-tengely) rendszert is, amely a szervezet fő stresszválasz rendszere. A HPA tengely elsődleges funkciója a glükokortikoidok, köztük a kortizol felszabadítása. A glükokortikoidok olyan szteroid hormonok, amelyek aktiválják a stresszválaszt.

Az adaptogének elsősorban a HPA tengely és a stresszválasz más kulcsfontosságú mediátorainak befolyásolásával fejtik ki hatásukat. Ezáltal fokozzák a stresszel szembeni ellenállást, és elősegítik a szervezet regenerálódását és homeosztázisát - vagyis stabilitását. A kutatók felfedezték, hogy bizonyos növények és gombafélék, valamint egyes gombák adaptogén tulajdonságokkal rendelkeznek.


Az adaptogén gombák típusai és lehetséges előnyei 

A kutatások szerint egyes gombafajták jótékony hatással vannak a szervezet stresszválaszára.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyhatású és az adaptogén kifejezések nem ugyanazok. Számos gomba gyógyhatású, többek között gyulladáscsökkentő és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkezik.
Az adaptogén kifejezés azonban kifejezetten arra utal, hogy egy anyag hogyan befolyásolhatja a szervezet stresszre adott válaszát.
Mutatjuk melyek azok a gombák, amelyeknek adaptogén hatásuk lehet.


Cordyceps sinensis gomba

A cordyceps egy olyan gombaféle, amelyet az emberek a stressz szervezetre gyakorolt hatásainak csökkentésére irányuló potenciális hatásai miatt tanulmányoznak. Az embereken végzett kutatások azonban korlátozottak.

Néhány rágcsálókon végzett kutatás azt sugallja, hogy a Cordyceps sinensis csökkentheti a stresszel kapcsolatos tényezőket, és növelheti az ellenálló képességet a stresszt kiváltó tevékenység, például a kényszerített úszással szembeni.

Emellett egy 2014-es, 18 férfin végzett vizsgálat a Cordyceps sinensis és az adaptogén tulajdonságokkal rendelkező Rhodiola crenulata növény kombinált szedésének hatását vizsgálta a magaslati edzés mellé.

Azt találták, hogy a Rhodiola crenulata 1400 mg és a Cordyceps 600 mg napi adagjának 2 héten át történő szedése a placebóval összehasonlítva javulást eredményezett a stresszreakció és a fáradtság szintjében. Mivel a kutatók a Cordyceps sinensist és a Rhodiola crenulata-t együtt adták a résztvevőknek, nem lehetnek biztosak az egyes összetevők hatásaiban külön-külön.

Egy másik vizsgálat, amelyben a résztvevőknek cordyceps mellé egy másik gombafélét is adtak, a Ganoderma lucidumot, kimutatta, hogy a kombináció segíthet megvédeni a sportolókat a túledzés okozta fizikai stressztől.

Bár ezek az eredmények bíztatóak, a tudósoknak még több minőségi kutatást kell végezniük annak megértéséhez, hogy a cordyceps hogyan segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez.

 


Reishi gomba

A Ganoderma lucidum vagy reishi köztudottan adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik. A reishi segít támogatni a mellékvesék működését. Ezek választják ki a kortizolt, amely hormon segít a szervezetnek a stresszre való reagálásban.

Egy férfi sportolókon végzett kisebb vizsgálat kimutatta, hogy a reishi és a cordyceps kombinációjának szedése segített megvédeni a sportolókat a stressz okozta károsodásoktól, amelyeket kerékpáros túledzés során tapasztaltak.

Egy 2020-as rágcsálókon végzett vizsgálat szerint a reishi kezelés csökkentette a stressz okozta agyi gyulladást az alacsony oxigénszintnek kitett patkányoknál, és segített őket megvédeni az idegkárosodástól és a memóriazavaroktól.

A kutatók úgy vélik, hogy a reishi azon képessége, mely védelmet nyújt többféle stresszorral szemben, ideértve az alacsony oxigénszintet és a hidegnek való kitettséget, segíthet az embereknek hozzászokni a magaslati környezethez, és védelmet nyújthat az alacsony oxigénszint okozta hegyi betegség ellen.

Emellett patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a reishi segíthet megvédeni a stressz okozta szorongástól és az izomsejtek edzés okozta károsodásától.


Biztonságosak az adaptogén gombák?

Kutatások kimutatták, hogy az oroszlánsörény, a cordyceps és a reishi gombák általában véve biztonságosak és jól tolerálhatók táplálékkiegészítők formájában szedve. Legyen szó kapszulákról tinktúrákról, teákról vagy porokról.

Egyes tanulmányok azonban arról számoltak be, hogy előfordulhatnak mellékhatások, így nem mindenkinek ajánlott a használata.
A reishi például okozhat olyan mellékhatásokat, mint a szédülés és a fejfájás. Nem ajánlott használniuk azoknak, akik vérzési rendellenességben szenvednek, vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek, valamint várandósok vagy szoptatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb adaptogén termék egynél több összetevőt tartalmaz. Azok az adaptogén étrendkiegészítők, amelyek ezeket a gombákat tartalmazzák számos más adaptogén tulajdonságú gyógynövényt is tartalmazhatnak. Ezek közé tartozik a Schisandra chinensis, az Andrographis paniculata, az Astragalus, a Panax ginseng, a Rhodiola rosea, a Withania somnifera és az Eleutherococcus senticosus.

Egy személy biztonságosan használhat egyszerre egynél több adaptogén gyógynövényt vagy gombát. Néhány adaptogén gyógynövény azonban mellékhatásokat okozhat, és kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel. Például az Astragalus membranaceus kölcsönhatásba léphet olyan gyógyszerekkel, mint a vérhígító és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Eközben az Andrographis paniculata kölcsönhatásba léphet gyulladáscsökkentő és kemoterápiás gyógyszerekkel. Ráadásul néhány gyógynövény okozhat olyan mellékhatásokat, mint fáradtság, fejfájás, hányinger és súlyos allergiás reakciók.

Ammenyiben szeretné kipróbálni az adaptogének, köztük az adaptogén gombák szedését, fontos, hogy először konzultáljon orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az étrendkiegészítő fogyasztása megfelelő és biztonságos-e.

 

Ajánlatos-e kipróbálnia az adaptogén gombatermékeket?

Amennyiben ki szeretné próbálni az adaptogéneket, először konzultáljon orvosával. Bár bizonyos adaptogén gombák egészséges emberek számára biztonságosak lehetnek, nem mindenki számára megfelelő vagy biztonságos választás.

Továbbá kockázatot jelenthet az adaptogén tulajdonságaik miatt reklámozott számos összetevőt tartalmazó gyógynövénykészítmények szedése. Érdemes lehet tapasztalt egészségügyi szolgáltatóval együttdolgozni, ha adaptogén tulajdonságaik miatt szeretné a gombákat vagy gyógynövényeket használni.

Ráadásul, bár van némi bizonyíték az adaptogén gombák stresszkezelésben betöltött szerepének alátámasztására, az embereken végzett kutatások egyelőre korlátozottak. A tudósoknak még több vizsgálatot kell végezniük ahhoz, hogy teljes mértékben megértsék az adaptogén gombák stresszválaszra gyakorolt hatását.

Bár bizonyos étrendkiegészítők segíthetnek a stressz tüneteinek csökkentésében és a stressz szervezetre gyakorolt hatásainak mérséklésében, ügyeljen arra, hogy más stresszcsökkentő technikákat is alkalmazzon.

Az életében kialakuló stressz okának azonosítása, az elegendő pihenés, a tápanyagdús étrend követése és az olyan stresszkezelési technikák alkalmazása, mint a terápia, a masszázs, a testmozgás és a meditáció is felettébb hatékony lehet.

Amennyiben nagyon stresszesnek érzi magát és szeretné megtudni, hogyan csökkentheti a stresszt az életében, a legjobb döntés, ha elsősorban az orvosához fordul tanácsért.