Gyógygombák: minden, amit tudni kell róluk

Rengeteg gomba van, mely számunkra gyógyító hatással van. Ezt az összetételük teszi lehetővé, na de honnan tudjuk, mikor milyet szedjünk?

Ebben a rovatban elmagyarázzuk a gyógyhatásukat és az összetételüket is, később pedig meg fog ismerni néhányat a legjobb gyógygombák közül, illetve hogy mikor, melyik gomba szedése oldja meg az aktuális egészségügyi panaszait. De először nézzük meg, milyen gombákat használtak az orvoslásban történelmünk során. Meg fog lepődni, milyen közeli kapcsolatban állunk a gombafélékkel, már a kezdetek óta!

Ősi Történelem

Már az írott történelem előtt is használtunk gyógy gombákat, erre bizonyíték, amikor 1991-ben felfedeztek egy jégbefagyott embert (Ötzi volt a delikvens neve), akinek korát időszámításunk előtt 3300-ra becsülték! Ötzi-nél találtak kettő féle gombát is jégbe fagyva. Az egyik egy taplógomba volt, ami bámulatos módon képes tűz forró szenet tárolni, így például új helyen új időben képes volt az ember tüzet csiholni, megerőltetés nélkül. A másik pedig egy gyógy eredetű nyírgomba volt, amit paraziták ellen, illetve fertőzések orvoslására használták.

Megfigyelhető az ősi egyiptomi hieroglifákon is, ahogy ők például a halhatatlanság növényének tartották a gombát. Csakis a fáraók és magas rangú nemesek fogyaszthatták, így nyerték el az „Istenek fiai” címet.