Gyógygombák: egy új világ felfedezése

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a megfelelő táplálkozás és étrend. Az emberek széles körben fogyasztanak gombákat tápanyagtartalmuk és kedvező hatásaik miatt. Ennek egyik példája az antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságuk, de ami lényegesebb, a rákellenes és immunerősítő hatásuk. 

A „hasznos étel” koncepciója a betegség és a diéta érdekes kapcsolatából lett kiemelve, amiből megszületett egy újabb tudományos ág: „a hasznos étel tudománya”. Ezt úgy kell érteni, hogy azon ételek kutatásával foglalkoznak, amelyek tápanyagtartalma pozitív hatással van az emberi szervezetre. Ebből kifolyólag elérhetővé válnak számunkra többféle formában, azaz például étrend-kiegészítők, gyógyhatású ételek, növényi eredetű kémiai összetevők, stb. formájában az egészségünk megőrzése érdekében.

Akármerre néz az ember, még a fejlett országokban is nagy számban előfordulnak olyan halálesetek, amiket szív-, és érrendszeri  problémákhoz, cukorbetegséghez, elhízáshoz és nem utolsó sorban a rákhoz kötnek. Ezek jelentős része elkerülhető lenne, ha az emberek megfelelő étrendet követnének.

Tudományos kutatások is kimutatták, hogy a helyes étrend nagyban befolyásolja az egészségünket, ugyanúgy döntő szerepet játszik rengeteg testi funkciónk megfelelő működésében és hozzájárul az egészségünk fenntartásához. Tehát az étrend kiegyensúlyozottság igen fontos. Évezredek történelme támasztja alá, hogy a gomba szerves része volt az emberiség táplálkozásának, köszönhetően az ízének és gyógyító hatásainak. Érthető hát, hogy miért ennyire széles körben elterjedtek az ilyesféle gombák. Pozitív hatásaik közé tartoznak az immunerősítő, májvédő, fájdalomcsillapító, anti-diabetikus, vírusölő tulajdonságaik.

###kep1###

A Földön szinte bárhol megtalálható gombafélék közül 22 000 ismert az emberiség számára, ami durván a 10%-a a meglévő gomba populációnak. Más szóval 140 000 gombaféle található a Földön, melyeknek 90%-a ismeretlen! Úgy tartják, hogy ha csak 5%-a lenne hasznos az emberiség számára, az is kb. 7000 pozitív hatású gombafélét jelentene számunkra. Már több ezer éve rájött az emberiség, hogy rengeteg ehető és nem ehető gomba is hordozhat magában potenciális pozitív hatást számunkra.

Pár ehető és  hasznos gombaféle például: nyár-fagomba, júdásfülegomba, oroszlánsörény-gomba, téli fülőke, laskagomba és rezgőgomba. Más gombafélék, amelyek kevésbé ízletesek, de összetételükből ugyanúgy profitált az emberiség, például: ganoderma lucidum gomba, taplógomba. Említést érdemel még a vitamin tartalmuk is, legfőbbképpen tiamin [B1], riboflavin [B2], niacin, biotin és aszkorbin sav, másik nevén C-vitamin. A és D vitamin kevésbé fordul elő a gombafélékben, bár egy pár gombafaj UV fény alatt kimutatható D vitamin tartalommal rendelkezik. 

Miután kimutatták, hogy bizonyos gombák összetevői képesek pozitívan szabályozni az immunsejtek működését, az orvostudomány kiemelt figyelemmel vizsgálja a gombaféléket. A gyógygombákban lévő anti-tumor tulajdonsággal rendelkező vegyületek azonosítása és szintézise lehetővé tenné az immunrendszer még hatékonyabb erősítését, modulációját és stimulációját, ebből kifolyólag akár rákos vagy más immunrendszer eredetű problémával küzdő betegek gyógyítása is lehetővé válna számunkra. 

Összegezve, a gombafélék hatalmas gyógyító potenciált hordoznak magukban.