A gombák gyógyászati tulajdonságai

A gombák tele vannak olyan vegyületekkel, melyek gyógyászati célból alkalmazhatók. De mik is ezek pontosan?

1, Gombaellenes, antivirális és antibakteriális tulajdonságok

A gombák állandó versenyben élnek. Le kell győzniük más gombákat és olyan életformákat, amelyek ugyanarra az élelemforrásra szorulnak, mint ők. Ezen kívül le kell győzniük a baktériumokat, illetve a kártevőket, melyek esetleg elpusztítanák őket. Csakúgy, mint a védelmükre toxinokat használó állatfajok vagy rovarok, a gombák is ugyanezt csinálják, hogy ne essenek áldozatul más életformáknak. Azonban a legtöbb, általuk a védekezésre használt vegyület  az ember számára nem káros, sőt, természetes antibiotikumként szívódnak fel a testben, amikor azokat elfogyasztja.
  
2, Vitaminok és ásványi anyagok

A gombák éppolyan gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a zöldségek, vagy a gyümölcsök.
Valójában a gombák rengeteg B és D vitamint tartalmaznak, ami a legtöbb növényben ritkán fordul elő, ezért a vegetáriánusoknak és a vegánoknak ez egy kiváló módja annak, hogy még több táplálékot építsenek étrendjükbe.
A vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatással vannak az emberi egészségre. Ha bizonyos vitaminokból, vagy ásványi anyagokból nem viszünk be eleget, az betegségekhez, és egyéb problémákhoz vezethet. A gombák alacsony kalóriát, nátriumot, és sok fehérjét tartalmaznak.

3, Gazdag rostforrások

A gombák vízben oldódó és nem oldódó rostokat is tartalmaznak egyaránt, így nagyszerű kiegészítést jelentenek a diétában. A rostok elengedhetetlenek a belek egészségének fenntartásában, valamint csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát a belekben.

A rostok segítenek abban, hogy tovább fennmaradjon a teltség érzet, tehát ha valaki fogyni akar, akkor érdemes gombát fogyasztania, ugyanis ha a teltségérzet tovább tart, akkor kevesebbet fog enni.

4, Antioxidánsokban gazdagok
 
A szabadgyökök akkor keletkeznek, amikor a testünkben az oxigén molekulák párosítatlan elektronú atomokra bomlanak. Ezek az elektronok a testben keresnek más elektronokat, akikkel kapcsolódhatnak. Mindeközben károsítják a sejteket és a DNS-t. A szabadgyököket több minden okozhatja, mint például az UV sugárzás, gyulladások, stb. A mai világ velejárói által is keletkezhetnek ezek, mint például a levegő szennyezettsége, vagy a dohányzás. A gombák antioxidánsokban dúsak, ezek az antioxidánsok a szabadgyököket keresik és eltávolítják a testünkből, így csökkentve a testben lévő oxidatív stresszt, valamint a sejtek és a DNS károsodását.

A reishi gomba rendelkezik a gombák közül a legtöbb antioxidánsal, bár mindegyik gombában nagy számban megtalálhatók ezek.

5, Béta-glükán

Minden gomba nagy mennyiségű béta glükánt tartalmaz. Ez az anyag stimulálja az immunrendszer működését, ezáltal számos egészségügyi hasznot kínál, például az allergiák, az asztma, a krónikus fáradtság-szindróma, illetve számos egyéb betegség kezelésére.

A shiitake és a maitake gombák különösen sok beta-glükánt tartalmaznak.

6, Poliszacharidok

A poliszacharidok hosszú, komplex, összekapcsolt molekulaláncok. 

A gombák rengeteg féle poliszacharidot tartalmaznak, potenciálisan 50 vagy akár több fajtája is megtalálható különböző gombákban.

A poliszacharidok más-más jótékony hatással rendelkeznek. A gombákban található poliszacharidok széleskörű jótékony hatást nyújthatnak, mint például a rák-ellenes, elhízást gátló, cukorbetegség ellenes tulajdonságok, illetve antibiotikumként is szolgálnak.

7, Egyéb összetevők

Összességében a gombák több száz olyan összetevőt tartalmaznak, melyek gyógyászati célra alkalmasak. Ezeknek a széleskörű gyógyító tulajdonságoknak a listája az immunrendszer erősítésétől egészen a daganatellenes hatásokig terjednek. A tudósok évről-évre egyre több ilyen vegyületet találnak a gombákban, amik gyógyászati célra alkalmasak. Valójában a gombákkal, és egészségre gyakorolt jótékony hatásaikkal kapcsolatos ismereteink még mindig csak kezdeti fázisban vannak.