A Cordyceps gyógygomba

Milyen más néven ismert még a cordyceps?

Caterpillar Fungus, Caterpillar Mushroom, Cs-4, Champignon Chenille, Kínai hernyógomba, Cordyceps sinensis, Dong Chong Xia Cao, Dong Chong Zia Cao, Hsia Ts'Ao Tung Ch'Ung, Ophiocordyceps sinensis, Tochukaso.


Mi a cordyceps?

A Cordyceps egy olyan gombaféle, amely nagy magasságban, Kína hegyvidékes területein, bizonyos hernyókon él. A táplálékkiegészítők gyártói azért tudnak elegendő mennyiséget beszerezni belőle eladásra, mert a cordycepset laboratóriumi körülmények között tudják reprodukálni.

A cordyceps-et köhögés, krónikus hörghurut, légzőszervi megbetegedések, vesebetegségek, éjszakai vizeletürítés, férfiak szexuális problémáinak, vérszegénység, szabálytalan szívverés, magas koleszterinszint, májbetegségek, szédülés, gyengeség, fülcsengés, nem kívánt fogyás és ópiumfüggőség kezelésére használják.

Használják továbbá az immunrendszer erősítésére, a sportteljesítmény javítására, az öregedés hatásainak csökkentésére, a hosszabb élet elősegítésére és a májműködés javítására a Hepatitisz B vírusban szenvedőknél.

Egyesek a cordyceps-et élénkítőszerként, erősítőként és "adaptogénként" használják, amelyet az energia növelésére, az állóképesség fokozására és a fáradtság csökkentésére használnak.


 

Hogyan fejti ki hatását? 

A Cordyceps az immunrendszer sejtjeinek és specifikus vegyi anyagainak stimulálásával javíthatja az immunitást. A rákos sejtek ellen is hatásos lehet, és csökkentheti a daganat méretét, különösen a tüdő- vagy bőrrák esetében.


Hatékony lehet a következő állapotok és betegségek esetében:

Vesekárosodás. Kezdetleges kutatások azt mutatják, hogy a cordyceps alkalmazása csökkentheti a vesekárosodást.

Asztma. A kezdetleges kutatások azt mutatják, hogy a cordyceps szedése önmagában csökkentheti az asztmás tüneteket felnőtteknél. Más kutatások azonban arra utalnak, hogy a cordyceps más gyógynövényekkel együtt 6 hónapon keresztül történő szedése nem csökkenti a gyógyszeres kezelés szükségességét, és nem javítja az asztmás tüneteket gyermekeknél.

Kemoterápia. A korai bizonyítékok azt mutatják, hogy a cordyceps szájon át történő szedése kemoterápia alatt vagy után javíthatja az életminőséget és a kezelésekkel szembeni toleranciát.

Hepatitis B. A kezdeti bizonyítékok azt mutatják, hogy a cordyceps szájon át történő szedése javíthatja a májfunkciókat Hepatitis B vírusban szenvedő embereknél.

Libidó. Korai kutatások szerint egy speciális cordyceps termék (CordyMax Cs-4) napi 40 napon át történő szedése javíthatja a libidót az alacsony nemi vágyban szenvedő embereknél.

Veseátültetés. Kezdeti stádiumban lévő kutatások azt sugallják, hogy a cordyceps akár 2 éven át történő napi szedése a hagyományos kezelésekkel együtt nem javítja a túlélést azoknál az embereknél, akik veseátültetésben részesültek. A cordyceps szedése azonban csökkentheti egyes hagyományos kezelések szükségességét, valamint a fertőzések és egyéb szövődmények számát. A kutatások arra is utalnak, hogy a cordyceps napi 2 alkalommal való szedése 9 hónapon keresztül vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt javítja a vesefunkciót és lassítja a betegség előrehaladását a transzplantáció után csökkent vesefunkciókkal rendelkező betegeknél.

Valamint elősegítheti a hosszú életet, csökkenti a fáradtságot, köhögést, hörghurutot, légzészavarokat, férfiaknál előforduló szexuális zavarokat, vérszegénységet, szívritmuszavarokat, magas koleszterinszintet, májbetegségeket, szédülést és a fülcsengést.

A Cordyceps megfelelő szájon át való szedése a legtöbb ember számára rövid távon biztonságos. Habár a kutatások biztatók, azonban több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a cordyceps hatékonyságát ezekben a felhasználási esetekben értékelni lehessen.


Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések:

Terhesség és szoptatás. Nincs elég megbízható információ a cordyceps szedésének biztonságosságáról, terhes és szoptató nők esetében. Amennyiben Ön terhes vagy szoptat biztonságosabb, ha kerüli a használatát.

Autoimmun betegségek, mint például a szklerózis multiplex (SM), lupusz (szisztémás lupusz erythematosus - SLE), rheumatoid arthritis (RA). A Cordyceps hatására az immunrendszer aktívabbá válhat. Ez fokozhatja az autoimmun betegségek tüneteit. Amennyiben Ön ilyen betegségben szenved, a legjobb, ha kerüli a cordyceps használatát.

Vérzési rendellenességek. A cordyceps lassíthatja a véralvadást. A cordyceps szedése növelheti a vérzési rendellenességekben szenvedőknél a vérzés kockázatát.

Műtétek. A cordyceps szedése növelheti a vérzés kockázatát a műtét során. Műtét előtt 2 héttel hagyja abba a cordyceps szedését.


Vannak-e kölcsönhatások más gyógyszerekkel?

Mivel a Cordyceps úgy tűnik, hogy fokozhatja az immunrendszert, így az immunrendszert gátló gyógyszerekkel (immunszuppresszánsokkal) történő együttes szedése csökkentheti ezen gyógyszerek hatékonyságát. Amennyiben Ön ilyen immunszuppresszáns szert szed, legyen óvatos ezzel a kombinációval és beszéljen kezelőorvosával.

A Cordyceps lassíthatja a véralvadást, így az olyan gyógyszerekkel együtt történő szedése, amelyek szintén lassítják a véralvadást (véralvadásgátló/trombocitagátló gyógyszerek), növelheti a véraláfutások és vérzések esélyét. Nem egyértelmű azonban, hogy ez a lehetséges kölcsönhatás nagy aggodalomra ad-e okot. Azért legyen óvatos ezzel a kombinációval.

A cordyceps növelheti a tesztoszteronszintet. A tesztoszteront szedőknek kerülniük kell a cordyceps szedését vagy óvatosan használják, amíg több tudományos ismeret nem áll rendelkezésre erről a lehetséges kölcsönhatásról.


A Cordyceps adagolása

A cordyceps megfelelő adagolása számos tényezőtől függ, például a kortól, az egészségi állapottól és számos egyéb körülménytől. Jelenleg nincs elegendő tudományos információ a cordyceps megfelelő adagolásáról. Ne feledje, hogy a természetes termékek nem mindig feltétlenül biztonságosak, és az adagolás is fontos lehet. Mindenképpen kövesse a termék címkéjén található utasításokat, és használat előtt konzultáljon gyógyszerészével, orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel.